Natuurvriendelijke bestrijding in de glastuinbouw

Natuurvriendelijke bestrijding van bladluizen in de glastuinbouw.

Een overzicht van bestaande en nieuwe methoden van bestrijding.

Dit rapport geeft een overzicht van mogelijkheden voor een “natuurvriendelijke” bestrijding van bladluis in de glastuinbouw. Door het wegvallen van systemische gewasbeschermingsmiddelen zoals imidacloprid en pymetrozine en de ontwikkeling klonen met resistentie tegen chemische gewasbeschermingsmiddelen, is de bestrijding van bladluis de laatste jaren steeds lastiger geworden. Biologische bestrijding van bladluis wordt al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw met succes toegepast, maar ondanks de beschikbaarheid van diverse soorten natuurlijke vijanden blijft het een uitdaging om de vele soorten bladluis effectief te bestrijden. Dit heeft vooral te maken met de zeer snelle ongeslachtelijke voortplanting waardoor populaties enorm snel kunnen groeien en al snel schade veroorzaken. In dit rapport zijn verschillende mogelijkheden voor niet-chemische bestrijding op een rij gezet. Dit betreft biologische bestrijding met arthropode natuurlijke vijanden (macrobials) en micro-organismen (microbials), het stimuleren van natuurlijke bestrijding, geïnduceerde plantweerbaarheid, de effecten van plantenvoeding, afwerende geuren en de fysieke bestrijding van bladluis. Bij al deze methoden is er nog veel ruimte voor verbetering.
Biologische bestrijding met macrobials kan waarschijnlijk